Tancul petrolier eșuat lângă Mauritius s-a rupt în două

O navă eșuată care a scurs tone de petrol în largul coastei insulei Mauritius s-a rupt, au declarat autoritățile sâmbătă, potrivit CNN.

„În jurul orei 16.30, a fost observat un detașament major al părții din față a navei”, a declarat Comitetul Național de Criză din Mauritius.

Nava deținută de o companie japoneză, MV Wakashio, e eșuat la Pointe d’Esny la sfârșitul lunii iulie și a început să scurgă tone de petrol într-o lagună a Oceanului Indian săptămâna trecută.

A fost efectuată o operațiune de curățare masivă care a implicat mii de voluntari locali. Dar o fisură din interiorul navei s-a extins la începutul acestei săptămâni, potrivit operatorului navei Mitsui O.S.K. Lines.

Tal Harris, coordonator de comunicare pentru Greenpeace Africa Internațional, a declarat pentru CNN că autoritățile au „decretat zona ca fiind interzisă” și că voluntarii au fost solicitați să înceteze activitățile.

La începutul acestei săptămâni, Sunil Dowarkasing, fost strateg pentru Greenpeace Internațional și fost membru al parlamentului din Mauritius, a declarat pentru CNN că unul dintre cele trei tancuri petroliere ale navei s-a scurs deja în ocean și echipaje au încercat să scoată petrolul din celelalte tancuri înainte ca nava să se rupă.

Nu este clar cât de mult a fost eliminat ulei înaintea zilei de sâmbătă. La începutul acestei săptămâni, operatorul, Mitsui O.S.K. Lines, a spus că aproximativ 1.180 de tone de ulei s-au scurs din rezervorul de combustibil al navei – cu aproximativ 460 de tone recuperate manual din mare și coastă. Nava transporta aproximativ 3.800 de tone de combustibil foarte scăzut cu sulf și 200 de tone de motorină, potrivit operatorului.

Primul ministru Pravind Jugnauth a declarat o stare de urgență pentru mediu.

„Ne aflăm într-o situație de criză de mediu”, a spus Kavy Ramano, ministrul mediului din țară.

Deversarea se apropie de două ecosisteme marine protejate de mediu și de rezervația Parcului Marin Blue Bay. În apropiere se află o serie de plaje turistice populare și plantații de mangrove.

MV Wakashio se afla în drum din China spre Brazilia, când s-a ciocnit de recif, pe 25 iulie.

Articolul precedentAvertizare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată
Articolul următorPrecizări de ultimă oră despre depunerea jurământului de credință față de România