Primul lot din vaccinul rusesc împotriva COVID-19 este gata! Care este părerea OMS?

Ministerul rus al Sănătății a anunțat că primul lot din vaccinul împotriva COVID-19 este gata, la doar câteva ore după începerea producției, după cum a anunțat agenția de știri Interfax, citată de Reuters.

Anumiți cercetători se tem că aprobarea mult prea rapidă a vaccinului ar putea fi un semn că Moscova pune mai presus prestigiul propriei țări în cursa globală pentru obținerea unui vaccin, decât sănătatea populației.

Rusia susține că vaccinul său, primul vaccin care intră în etapa de producție la nivel global, va fi lansat până la sfârșitul acestei luni.

Aprobarea vaccinului vine înainte de testele care ar fi trebui făcute în mod normal pe mii de participanți în faza a treia a cercetărilor, considerate esențiale pentru aprobare.

Vaccinul a fost numit „Sputnik V”, ca un omagiu al primului satelit lansat vreodată în spațiu, invenție a Uniunii Sovietice. Președintele Vladimir Putin a asigurat publicul că vaccinul este sigur, susținând că una dintre fetele sale l-a testat și s-a simțit bine ulterior.

Institutul Galameya din Moscova, dezvoltatorul vaccinului, a anunțat că Rusia va avea capacitatea de a produce 5 milioane de doze pe lună până în perioada Decembrie-Ianuarie.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății rămâne precaută în privința vaccinului, amintind că acesta ar trebui să treacă printr-o serie de proceduri riguroase înainte de a fi aprobat, nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional. OMS a satbilit criteriile de precalificare a vaccinurilor, aplicabile tuturor formulelor de vaccin, indiferent de țara din care provin.

Articolul precedentTraian Băsescu își depune candidatura pentru Primăria București / Care este poziția sa în sondaje?
Articolul următorSimona Halep intră în finala turneului WTA de la Praga, după ce a trecut de Irina Begu