Scădere economică și comerț ilegal după interzicerea alcoolului în Africa de Sud

Acum mai mult de o lună, după unele din cele mai stricte măsuri de carantină, Africa de Sud a decis interzicerea vânzării alcoolului, pentru ce necesită spitalizare cauzate de excesul de alcool, să scadă. Cu toate acestea, comerțul ilegal cu alcool este în creștere, iar economia Africii de Sud s-a contractat cu 7%, scrie Reuters

Într-un bistro italian cochet din capitala Johannesburg, patronii aprind lumânări și creează o atmosferă superbă. Dar dacă te gândești că un pahar de vin ar merge perfect într-o așa atmosferă, ar trebui să știi că nu există alcool în meniu.

De acum o lună, autoritățile sud-africane au interzis vânzarea de alcool pentru a reduce accidentele cauzate de excesul de alcool în vederea eliberării spitalelor COVID.

Dar, de la oameni de afaceri la producători viticoli, toți spun că această prohibiție costă job-uri, în condițiile în care economia Africii de Sud suferă din cauza pandemiei. În aceste condiții, președintele Cyril Ramaphosa se află sub presiune în vederea anulării prohibiției.

Lucrătorii restaurantelor au protestat luna trecută din cauza prohibiției, susținând că aceasta i-a costat 189 de milioane de dolari și 117.000 de job-uri.

Recent, autoritățile au decis că se poate mânca în restaurante, fapt care a dus la comerț sau servire ilegală a alcoolului. Astfel, Reuters a găsit cel puțin 2 restaurante care vindeau vin alcoolic cu etichetă de non-alcoolic.

Potrivit statisticilor, în iulie, 6.000 de oameni au fost arestați pentru încălcarea prohibiției.

În timp ce traficul ilegal cu alcool înflorește, afacerile legale au cel mai mult de pierdut.

După interzicerea vânzării alcoolului, Heineken a amânat extinderi de 345 de milioane de dolari, iar Anheuser-Busch InBev, alt producător de bere, a amânat extinderi în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari.

În același timp, economia Africii de Sud s-a contractat cu 7% în acest an, în timp ce rata șomajului a ajuns la 30%.

Africa de Sud are 560.000 de cazuri de coronavirus confirmate până acum și 10.700 de decese. Se pare că măsura autorităților au reușit să elibereze spitalele, mai ales că internările cauzate de traume după exces de alcool reprezintă 40% din internările care au ca și cauze traumele.

Articolul precedentEconomia României, scădere cu 10,5% în trimestrul II, cea mai mare din 1997
Articolul următorLudovic Orban: Program nou pentru terase / Nu putem face mai mult pentru majorarea pensiilor și alocațiilor