Oase de dinozaur- găsite pe o plajă din Marea Britanie

Descoperire uimitoare pe o plajă de pe insula Wight, în largul coastei sudice a Marii Britanii. Este vorba de 4 oase ale unei specii, descoperite recent, de dinozaur teropod- familie din care face parte și Tyrannosaurus rex- au informat crecetătorii Universității Southampton citați de site-ul sci-news.com.

Specia se numește Vectaerovenator inopinatus și ar fi trăit acum 115 milioane de ani, mai exact, în perioada cretacică. Paleontologii spun că ar fi avut peste 4 metri lungime. Numele său face referire la golurile mari de aer duin structura oaselor sale.

Aceşti săculeţi cu aer, prezenţi şi în anatomia păsărilor, reprezentau extensii ale plămânilor, au explicat cercetătorii, şi este posibil să fi contribuit la alimentarea unui sistem eficient de respiraţie, fiind în acelaşi timp motivul pentru care scheletul era mai uşor.

Oasele fosilizate de la gât, spate și coadă au fost găsite separat, pe o perioadă de câteva săptămâni, în 2019, pe litoralul din apropierea falezei Knock de pe Insula Wight.

Unul dintre descoperitorii oaselor, Robin Ward, un vânător de fosile a declarat: ”Bucuria găsirii acestor oase a fost absolut fantastică”.  James Lockyer a găsit un alt os în timp ce vizita insula: ”Căutam un punct de atracţie în Shanklin şi mi s-a spus (…) că nu voi găsi mare lucru acolo”, a povestit el. ”Cu toate acestea, întotdeauna mă asigur că verific şi zonele în care alţii nu merg, iar de data aceasta strategia mea a dat roade”.

”Am fost uimiţi de cât de spongios era acest animal – era plin de goluri de aer. Anumite părţi din schelet erau probabil destul de fragile”, a declarat Chris Barker, doctorandul care a condus studiul.

Articolul precedentNelu Tătaru: Pandemia nu se tranșează la spital
Articolul următorPeste 200 de morți din cauza inundațiilor din China