Conform unui comunicat al Portului din Constanța, în port sunt stocate 25.952 de tone de azotat de amoniu, operate de 5 firme distincte. Costel Stanca, șeful Portului Constanța, susține că nu sunt riscuri să existe probleme ca cele din Beirut, unde 2.750 de azotat de amoniu a explodat în portul din oraș.
În comunicatul de presă se arată că, „în prezent, avem în evidențele CN Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanta 5 operatori care efectuează operațiuni de încărcare/descărcare și depozitare temporară a acestui tip de marfă (azotat de amoniu).”
”Acest tip de marfă este stocat în magazii specializate certificate în acest sens de ISU”, adaugă administrația Portului Constanța.
Conform Portului Constanța, în acest moment, sunt stocate în port:
- 4.908 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate în Constanța Sud, urmând sa plece în următoarele 2 săptămâni în tranzit în Ungaria;
- 17.521 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în magazii certificate în zona de nord a portului Constanța;
- 3.523 tone de azotat de amoniu sunt depozitate în zona Midia a portului Constanța.
De la începutul anului pana în prezent, s-au operat în portul Constanta 87.292 tone azotat de amoniu la navele maritime și fluviale, fiind o cantitate normala și medie în raport cu cantitățile operate în ultimii 5 ani.
Practic, aproximativ 26.000 de tone de azotat de amoniu, mult peste cantitatea din explozia de la Beirut, sunt depozitate în diferite locuri din portul Constanța.
În aceste condiții, într-o intervenție la Digi24, Costel Stanca, șeful Portului Constanța, a vorbit despre situația din port. El consideră că „cantitățile de azotat de amoniu sunt cantități normale, neavând depozite pe termen lung, dar fiind un port de tranzit”.
El a conchis că „nu sunt riscuri să existe probleme ca la Beirut”.
Există și în alte porturi din România unde sunt depozitate cantități de azotat de amoniu. Chiar acum 3 zile, poliția a anunțat că a întreprins controale în data de 7 august la o firmă din Galați pentru că depozita 35 de tone de azotat de amoniu în condiții improprii. Administratorul firmei este cercetat pentru trafic de produse și substanțe toxice.