Agenţia spaţială rusă, Roscosmos, care concurează cu compania privată SpaceX a antreprenorului Elon Musk, a anunţat vineri că intenţionează să aducă pe Terra eşantioane de scoarţă planetară prelevate de pe Venus şi să dezvolte un vehicul spaţial care va putea fi folosit pentru mai mult de 100 de lansări, potrivit Agerpres.
„Pentru a înlocui actuala rachetă Soyuz-2, elaborăm planurile pentru o rachetă cu metan. Ea va fi dezvoltată încă de la început ca un ansamblu reutilizabil. Nu semi-reutilizabil ca în cazul SpaceX, ci reutilizabil, prima treaptă va fi reutilizată de peste 100 de ori”, a declarat directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat agenţiei de presă Ria Novosti.
SpaceX a reuşit recent prima sa lansare şi revenire cu succes pe Terra a capsulei Crew Dragon, cu doi astronauţi la bord, în cadrul unei misiuni realizate pentru NASA. Racheta sa Falcon 9 este parţial reutilizabilă, precum şi capsula locuibilă, în vederea reducerii costurilor de lansare.
„Inginerii noştri (…) nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX, ci să îi depăşească”, a adăugat Dmitri Rogozin. Oficialul rus a ironizat de altfel amerizarea „grosolană” a capsulei Crew Dragon, considerând că doar o asolizare pe „pământ ferm” ar reprezenta „o aterizare cum se cuvine”.