Trump: Firmele americane trebuie să pună capăt legăturilor cu TikTok și WeChat

Președintele Donald Trump le-a spus firmelor americane că au 45 de zile pentru a nu mai face afaceri cu TikTok și WeChat, susținând că aplicațiile chineze reprezintă o amenințare pentru securitatea națională, scrie BBC.

Trump a semnat două ordine executive care vizează două dintre cele mai mari aplicații din China.

Este o escaladare majoră în relațiile dintre Washington și Beijing, asupra puterii în tehnologia globală.

Anunțul vine în condițiile în care Microsoft este în discuții pentru a cumpăra TikTok, înainte de termenul limită stabilit la 15 septembrie de Donald Trump.

Ordinele executive împotriva platformei de partajare de scurt-videoclipuri TikTok – deținută de firma chineză ByteDance – și serviciul de mesagerie WeChat – deținut de conglomeratul Tencent este cea mai recentă măsură a unei campanii de represiune a lui Trump,din ce în ce mai agresivă, împotriva Chinei.

Analiștii spun că ordinele domnului Trump vor fi susceptibile de provocări legale.

În cursul zilei de joi, Washingtonul a anunțat recomandări ca firmele chineze listate pe piețele bursiere din SUA să fie retrase, cu excepția cazului în care le-au oferit autorităților de reglementare, acces la conturile lor auditate.

În ambele ordine executive, Trump spune că „trebuie luate măsuri suplimentare pentru soluționarea situațiilor de urgență naționale în ceea ce privește lanțul de furnizare a serviciilor și tehnologiei informației și comunicațiilor”.

El adaugă: „Răspândirea în Statele Unite a aplicațiilor mobile dezvoltate și deținute de companii din Republica Populară Chineză continuă să amenințe securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite.”

El se referă la ambele aplicații drept „amenințari”. Ambele ordine spun că orice „tranzacții” nespecificate cu proprietarii chinezi ai aplicațiilor sau cu filialele acestora vor fi „interzise”.

Ordinele citează autoritatea juridică din Legea națională pentru situații de urgență și din Legea internațională privind puterile economice de urgență.

Articolul precedentNu te supăra, frate!
Articolul următorChina izolează un sat din Mongolia Interioară după apariția ciumei bubonice