Beirut: Explozia s-a simțit până în Cipru /  300.000 de persoane, fără locuință

Cel puțin o sută de morți, mii de răniți și sute de mii de persoane fără adăpost: un oraș „devastat”, Beirut rămâne distrus în urma unor explozii puternice, locuitorii căutând încă persoane dispărute și obiecte personale în mijlocul clădirilor distruse, potrivit Le Soir.

Potrivit autorităților, aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu, depozitate „fără măsuri de precauție” în portul Beirut, sunt la originea puterncilor explozii, cel mai grav eveniment petrecut vreodată în capitala libaneză.

„Situația este apocaliptică, Beirutul nu a cunoscut niciodată în istoria sa așa ceva”, a declarat Marwan Aboud, guvernatorul Beirut.

„Arăta ca un tsunami, sau Hiroshima (…). A fost un adevărat iad, ceva m-a lovit în cap și toate obiectele au început să zboare în jurul meu ”, a declarat pentru AFP Elie Zakaria, un locuitor al districtului Mar Mikhail, faimos pentru barurile de noapte și orientarea spre port.

„Este un masacru. Am ieșit la balcon, am văzut oameni care urlau, însângerați, totul a fost distrus ”, a adăugat el.

Puterea acestor explozii prezentate ca accidentale a fost înregistrată de senzorii Institutului American de Geofizică (USGS) ca un cutremur cu magnitudinea 3.3. Și fectul exploziei au fost simțită clar până la insula Cipru, aflată la mai mult de 200 km distanță.

Conform unui ultim raport provizoriu al Crucii Roșii, peste 100 de persoane au fost ucise și peste 4.000 de răniți.

Până la 300.000 de persoane au rămas fără domiciliu la Beirut, miercuri, a doua zi după exploziile care au zguduit portul, a arătat guvernatorul capitalei, Marwan Abboud, estimând pagubele la peste trei miliarde de dolari.

“Am făcut un tur prin Beirut, pagubele se pot ridica la între trei și cinci miliarde de dolari”, a arătat guvernatorul pentru AFP, precizând totodată că așteaptă o evaluare a experților și inginerilor. “Aproape jumătate din Beirut este distrusă sau avariată”, a precizat el, cu 250.000 până la 300.000 de persoane rămase fără domiciliu.

Articolul precedentAzi e „Schimbarea la Față”. Ziua când „vara se ceartă cu toamna”. Ce tradiții există de această sărbătoare
Articolul următorExplozia din Beirut are legătură cu cetățeni ruși