Avertisment de la Chișinău după explozia din Beirut

Mișcarea Politică UNIREA solicită autorităților de la Chișinău, celor din Liban, dar și celor internaționale să dea publicității toate informațiile legate de nava care a transportat nitratul de amoniu ce a provocat explozia din Beirut, dar și cu privire la toate navele care circulă sub pavilionul Republicii Moldova, scrie infoprut.ro.

Totodată, MPU a atras atenția asupra faptului că pe teritoriul Republicii Moldova, la Cobasna, se găsesc peste 20000 tone de muniții, pe care Rusia refuză să le evacueze, nu de 6, dar de 30 de ani. „Cinic și ridicol este că Dodon, în această situație se află la Moscova, unde nu ridică această problemă și de unde tace cu privire la cele menționate mai sus, aplicând politica struțului, care bagă capul în nisip, iar după el – tot Guvernul, Parlamentul, Agenția Navală (ANRM), Procuratura etc. Din păcate, RM a ajuns să fie nu doar o problemă în regiune, dar și un exportator de insecuritate în lume. Statul RM este din nou decredibilizat, confirmând-și statutul de stat eșuat, de epavă, dar și de bombă cu ceas”, se mai subliniază într-un comunicat de presă.

În această situație grupul politic consideră că s-ar impune o amplă anchetă internațională. Sursa și-a exprimat regretul în legătură cu presupusa implicare a Republicii Moldova în această tragedie bazată pe activitate ilegală, pe contrabandă, sub pavilion moldovenesc și a transmis condoleanțe poporului libanez.

Mai mult, Mișcarea Politică Unirea a precizat că după explozia din Beirut, evacuarea munițiilor și a armamentului rusesc de la Cobasna este obligatorie, iminentă și urgentă. „Propunem solidarizarea forțelor politice, a mediului asociativ, a presei, a noastră a tuturor, în acest sens. Regimul Dodon trebuie demascat încă o dată și înlăturat de la putere, și pe acest motiv”, a mai conchis sursa.

Precizăm că în presa internațională au apărut informații potrivit cărora puternica explozie ce s-a produs marţi, 4 august, în Beirut, Liban a fost provocată de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut şi transportate acum 6 ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus.
Ulterior, Vadim Pavalachi, directorul adjunct al Agenției Navale de la Chișinău a precizat că nava respectivă a fost radiată forțat din Registrul de Stat din 2014 și prin urmare, nu se mai află sub pavilionul Republicii Moldova de 6 ani.
Articolul precedentGiurgiu: Șoferi amendaţi la vamă pentru ITP expirat
Articolul următorTuristi care lovesc intenționat cu mașina o ursoaică și puii ei