Românii vor avea cărți de identitate cu CIP

Românii vor avea cărți de identitate cu CIP, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Cartea electronică de identitate va ține locul cardului de sănătate și va putea fi folosită și la autentificarea în sisteme on-line pentru a accesa servicii bancare, fiscale, sociale, financiare, etc. Eliberarea noilor cărți de identitate va începe în august 2021.

O altă noutate prevăzută în legea semnată de președinte este că si copiii mai mici de 14 ani pot benefia de o carte de identitate simplă sau electronică dacă părintele sau reprezentantul legal solicită acest lucru.

Românii care nu doresc o carte de identitate electronică, pot solicita eliberarea actului de identitate simplu, fără CIP.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Proiectul mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura „funcţionalitatea” de card de sănătate.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Articolul precedentEvreii au plătit bilet pentru trenurile spre lagăr
Articolul următorAlianța USR-PLUS începe să strângă semnături online pentru alegerile locale