Noul coronavirus a provocat o criză în sistemul sănătății din statele europene, lucru care ar putea duce la cea mai mare criză economică a statelor est-europene de după revoluție, arată Medifax citând o analiză Bloomberg.
În timp ce țările est-europene au fost mai puțin afectate de noul coronavirus, fapt pentru care și numărul morților a fost mai mic ca în alte zone din Europa, acestea au fost puternic lovite de închiderea fabricilor, magazinelor, de scăderea profitului multor companii și creșterea ratei de șomaj.
Creșterea economică a Poloniei a fost încetinită, iar în Ungaria redusă la jumătate, de la sfârșitul anului precent. Economiile Cehiei și Slovaciei s-au micșorat, în timp ce cele ale României și Bulgariei au rămas la limită, preconizând-se scăderi mai mari.
Liam Peach, economist, a declarat că Ungaria și Polonia au scăpat mai ușor, dar doar datorită faptului că au înregistrat cifre mai bune în lunile ianuarie și februarie.
Gigantul ceh Skoda Auto, de exemplu și-a închis fabrica, iar livrările de mașini au scăzut cu un sfert în primele trei luni ale anului, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, industria începe să își revină, analiștii amintind de rivalul Skoda, Dacia Renault România care are deja comenzi din țări precum Germania sau Franța.
Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania, este de părere că o recesiune în România are șanse reale de a fi evitată.
Avantajul economiilor est-europene este că au avut mai mult timp să reacționeze decât țări precum Spania sau Italia, susține economistul principal BERD, Beata Javorcik.