38 de noi proceduri de infringement împotriva României / Situația în Europa

În 2019, împotriva României au fost deschise 38 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement), conform Raportului anual privind monitorizarea punerii în aplicare a dreptului UE. Raportul prezintă modul în care Comisia Europeană a monitorizat și a asigurat aplicarea dreptului UE în 2019 și performanțele statelor membre în diverse domenii de politică.

Deși numărul de cazuri deschise de constatare a neîndeplinirii obligațiilor a rămas stabil în ultimul an, numărul de noi cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor a crescut cu peste 20 % față de anul precedent. Luxemburg, Estonia și Lituania au înregistrat cele mai puține cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislației UE în 2019, în timp ce Spania, Italia și Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri, conform Comisiei Europene.

În 2019, mai mult de jumătate din procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au fost legate de transpunerea tardivă a directivelor, deși numărul acestora a scăzut ușor (de la 419 de cazuri în 2018 la 406 în 2019). În comparație, cel mai mare număr de noi cazuri de transpunere tardivă din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2016 (847 cazuri).

În ceea ce privește cazurile de transpunere tardivă, Bulgaria, Belgia, Grecia și Cipru au înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi deschise împotriva acestora, în timp ce împotriva Danemarcei, Italiei și Lituaniei au fost deschise cele mai puține cazuri.

Contextul Raportului anual de monitorizare a drepturilor

În urma unei solicitări formulate de Parlamentul European în 1984, Comisia Europeană prezintă un raport anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE în cursul anului precedent. Parlamentul European adoptă apoi o rezoluție privind raportul Comisiei.

 

Articolul precedentAstăzi în istorie: Partidul nazist acaparează puterea la alegerile din 1932
Articolul următorPreședintele Federației Române de Handbal candidează la funcția de vice-președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român