Şase categorii de simptome ce pot prevedea cât de grav va evolua afecțiunea unui pacient cu COVID-19

Un studiu realizat de cercetătorii de la  King’s College London și Massachusetts General Hospital poate contribui la identificarea mai rapidă a pacienţilor care riscă să dezvolte forme grave ale bolii, urmând să aibă nevoie, la un moment dat, de ventilator, potrivit 3dots.ro.

Folosind aplicația Zoe Health, au fost colectate datele de la 1.600 de pacienţi din SUA şi din Marea Britanie, in martie și aprilie ilterior completate cu datele altor 1.047 de pacienţi din SUA, Marea Britanie şi Suedia.

Studiul a identificat şase mari categorii de simptome:

Categoria I – similară cu o răceală, fără febră: dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră.

Categoria II – similară cu o răceală, cu febră: dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare.

Categoria III – probleme gastrointestinale: dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse.

Categoria a IV-a – formă severă, primul nivel, cu oboseală: dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală.

Categoria a V-a – formă severă, nivelul doi, cu stare confuză: dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare.

Categoria a VI-a – formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii: dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale.

Evoluţia bolii variază, de asemenea, destul de mult de la un om la altul. Ea se poate manifesta ca o simplă răceală, ca o erupţie pe piele şi poate ajunge până la o formă gravă sau fatală a bolii“, au notat cercetătorii, într-o postare pe pagina aplicaţiei.

„Rezultatele studiului sunt interesante, fiindcă până acum ne concentram mai mult pe caracteristicile pacienţilor, considerând că ele stabilesc cine riscă să aibă forme mai grave ale bolii. Acum e pentru prima dată când văd că simptomele sunt corelate cu gravitatea bolii.

Chiar dacă e nevoie şi de alte studii, identificarea celor şase categorii de simptome îi poate ajuta de acum încolo pe medici să ştie din timp care sunt pacienţi aflaţi într-o categorie mai mare de risc.

Astfel, le vom aloca acestor pacienţi resursele medicale şi o atenţie sporită. Vorbim de o descoperire crucială, fiindcă resursele medicale sunt limitate, iar doctorii sunt depăşiţi, mai ales acum, când numărul cazurilor e în creştere“, a declarat doctorul Linda Anegawa.

Articolul precedentBilanț coronavirus: 1.295 de noi cazuri în ultimele 24 de ore / 39 de de decese
Articolul următorTeoriile conspirației COVID, susținute de Rusia, costă vieți