Republica Moldova: Numărul alegătorilor din regiunea transnistreană creşte constant

Numărul alegătorilor din Republica Moldova scade, în timp ce crește continuu numărul alegătorilor din regiunea transnistreană, dar și a celor fără reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, avertizează infoprut.ro

Concluziile aparțin reprezentanților Asociației Promo-LEX, care au analizat datele privind numărul total al alegătorilor înscriși în RSA.

Astfel, potrivit unui comunicat al CEC, Registrul de stat al alegătorilor înregistrează un număr de 3.285.874 de alegători – ceea ce constituie circa 80% din numărul total al cetăţenilor Republicii Moldova declarat de Agenţia Servicii Publice.

Din numărul total de alegători înregistraţi, aproximativ 15% constituie alegătorii din regiunea transnistreană (cca. 249.000) şi cei fără domiciliu/reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării (cca. 229.000).

Comparativ cu perioadele anterioare, pentru prima dată după 2014 se constată o diminuare, fie şi nesemnificativă a numărului de alegători. Această stopare a creşterii se pare că se datorează micşorării numărului de alegători înregistraţi la o adresă de domiciliu/reşedinţă pe teritoriul Republicii Moldova controlat de autorităţile constituţionale, spun experţii Promo-LEX.

De cealaltă parte, se atestă creşterea continuă şi stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană şi a celor fără domiciliu/reşedinţă, inclusiv a celor care au emigrat autorizat peste hotarele ţării. În opinia Promo-LEX, acest fapt poate trezi suspiciuni şi neîncrederea societăţii în RSA, în calitatea listelor electorale şi, în consecinţă, în rezultatele alegerilor.

Articolul precedentBelarus a reținut 33 de mercenari ruși pentru presupus complot terrorist
Articolul următorCehia: Peste 16.000 de cazuri de COVID-19