Primul studiu despre debutul pandemiei în România: cele mai multe cazuri de coronavirus „importate” au venit din Italia

Mai mult de jumătate din cazurile de coronavirus de la debutul pandemiei în România au fost „importate” din afara granițelor, iar dintre acestea, peste 70% au provenit din Italia. Studiul care fundamentează aceste concluzii a fost realizat de profesorul Marian-Gabriel Hânceanu, în colaborare cu profesori din Germania și Slovenia.

Cercetătorii au analizat primele 147 de cazuri de coronavirus confirmate în România, dintre care 88 au fost ale unor persoane venite din străinătate, potrivit unibuc.ro. Din cele 88 de cazuri „importate”, 64 au provenit din Italia, 5 din Marea Britanie, câte 4 din Israel și Germania, câte 2 din Austria, Belgia și Franța, și câte unul din Norvegia, Polonia, Spania, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii.

Studiul demonstrează și că cel mai frecvent mod de transmitere în cadrul primelor rețele inter-umane a fost prin infecții de natură nosocomială. La debutul pandemiei, răspândirea nu a fost una uniformă, ci mai degrabă centralizată.

Răspânidrea virusului a fost cauzată în stadiul incipient de importarea mai multor cazuri independente în județele României. În perioada 15-19 martie 2020 a fost identificată cea mai mare rată de răspândire a virusului în perioada analizată.

Marian-Gabriel Hânceanu este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București. Studiul a fost realizat împreună cu profesorii Matjaž Perc, cadru didactic la Universitatea din Maribor, Slovenia și cu Jürgen Lerner, cadru didactic la Universitatea din Konstanz, Germania. Studiul a fost publicat în jurnalul Academiei Regale Britanice de Științe săptămâna trecută.

Articolul precedentCluburi celebre din Berlin se deschid după pandemia de coronavirus, dar nu pentru petreceri
Articolul următorEmilia Vizitiu, căpitan la naționala de rugby în 7, antrenor, profesor și diriginte în București