FMI va oferi Republicii Moldova o asistenţă financiară de circa 558 milioane de dolari (acord la nivel de experţi)

Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat cu aproape 558 milioane de dolari, în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF), potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al FMI, noul program se va baza pe progresul atins în cadrul programului precedent şi va avea ca obiectiv sprijinirea relansării economice a Republicii Moldova după depăşirea pandemiei COVID-19 şi avansarea în implementarea unor reforme instituţionale ambiţioase.

În perioada 7-24 iulie 2020, echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, a purtat din sediul FMI la Washington discuţii la distanţă cu autorităţile Republicii Moldova privind un program economic susţinut de FMI.

La finele consultărilor, Ruben Atoyan a declarat că misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experţi privind programul de reforme economice care va fi susţinut printr-un acord pe trei ani, finanţat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) şi Mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Se propune ca Republica Moldova să acceseze, în baza acestui acord, o finanţare în valoare de 400 milioane de drepturi speciale de tragere (ceea ce constituie 232% din cota Republicii Moldova la FMI sau circa 558 milioane de dolari).

Acordul la nivel de experţi se preconizează a fi aprobat de conducerea FMI şi Consiliul de Directori Executivi.

Conform sursei citate, reforma guvernanţei Băncii Naţionale a Moldovei, susţinută de FMI, şi performanţa BNM pe parcursul implementării programului precedent constituie succese importante pentru Republica Moldova.

Articolul precedentÎn stare de urgență cursurile din învățământul preuniversitar și universitar se vor putea desfășura online / Proiect legislativ adoptat în Senat
Articolul următorCovid-19: Românii, arătaţi tot mai mult cu degetul-Le Figaro